Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Rokonok képes leírás - Vadászgörény.tlap.hu
részletek »

Rokonok - Vadászgörény.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vadaszgoreny.tlap.hu » Rokonok
Keresés
Találatok száma - 4 db
Coboly

Coboly

(Mustela zibellina L.), a ragadozó emlős állatok közé tartozó menyétfélék családjának egyik faja, mely 58 cm. hosszura nő és farka 17 cm. hosszu. Feje kup forma, lábai hosszuak, fülei, talpai nagyok. Bundájának szine igen változó, majd sárgásbarna, majd sötétbarna, néha kékesbe játszó füstbarna. Szőre tömötten áll, selyemfinom. Hazája Szibéria és Közép-Ázsia, de itt száma a nagyban való vadászat miatt nagy mértékben csökkent s jelenben csupán Szibéria keleti tartományainak hegyei között tenyészik tömegesebben. Kiválóan a vizek partjain szeret tanyázni és mókusokra, nyulakra meg madarakra vadászik, de eszik növénymagvakat, gyümölcsöt és mézet is. Zsákmánya után csupán éjjel jár, mig nappal faodvakban tanyázik. Januárban párosodik és a nőstény 2 hó mulva 3-5-öt fiadzik. Bundája fénye és selyemfinomsága miatt igen keresett s már a régiek is nagyra becsülték; annál értékesebb, minél nagyobb mérvü az egyféle szinüsége. A legjobbak azok, amelyeknek háta feketés, nyaka és oldalai vörhenyes gesztenyebarna, torka szürke, arca szürkével kevert fekete, fülei fehéres szürkék vagy világos barnán szegettek.

Hermelin

Hermelin

Rendszertani besorolása: Megegyezik a fentebbi fajokéval. Testfelépítése: Testhossza 35-40 cm, ebből farka 8-10 cm. Testsúlya 120-400 g, a nőstények lényegesen kisebbek. Testének felső oldala s farkának töve nyáron barnásvörös, télen fehér; alsó oldala mindig fehér, némi sárgás árnyalattal; farka vége mindig fe kete. Nyári szőrén jellemző a feke te torokfolt. A tél kezdetén (októ ber közepe-november eleje/köze pe között) ölti fel jellemző hófehér ruháját, csak a farka vége marad fekete. Ez a vedlés gyorsan lezajlik. Tavasszal (február vége - március vége között) lassabban cseréli szőr zetét, ez idő tájt könnyen lehet bar na-fehér foltos hermelint látni. Párosodása, ivadéknevelése: Pá rosodási ideje a nyári hónapokra esik (június július), vemhességi ideje 8-9 hónap. A kölykök bundá ja születéskor fehéres-sárga, sze mük zárt, csak 5-6 hét múlva nyílik ki. Két hónapig kizárólag anyatejen élnek, önállósodásuk 3-4 hónapos korukra tehető. A kölykök nevelésében a hímek is segítenek. Ivarérettségét egy éves korában éri el, élettartama 4-7 év. Előfordulása: Elterjedési területe felöleli Eurázsia és Észak-Amerika egész mérsékelt és hideg övét.

Menyét - Wikipédia

Menyét - Wikipédia

Európában - Írországot és néhány távoli szigetet kivéve - mindenütt megtalálható. Ázsia, Észak-Afrika valamint Észak-Amerika kiterjedt területein is jelentősen elterjedt. A hegyekben 3000 méterig felhatol. Magyarországon közönséges. Új-Zélandra betelepítették. Testhossza 15-26 centiméter, vállmagassága 3-4 centiméter, farokhossza 3-7 centiméter. A hím maximum testtömege 250 gramm, a nőstényé maximum 110 gramm. Még ha a menyét hasonlít is rokonára, a hermelinre, kisebb nála és nincs fekete farok-vége; azonkívül teste hullámosan ívelt; éles határvonal húzódik fehér hasa és vörhenyesbarna felső része között. A hermelintől eltérően a menyét télen csak az északi területeken és a magas hegységekben ölt fehér bundát. Olykor még a hasán is látni barna foltokat vagy sötét jegyeket a szájzugban. Bár nem sokkal hosszabb a nősténynél, a hím jóval nehezebb. Mivel a menyét nagyon karcsú, még a pockokat is tudja követni járataikba.

Nyest - Wikipédia

Nyest - Wikipédia

Magányosan él, csak a nyár közepén esedékes párzási időszakban tartanak együtt. A hímek területe annak adottságaitól függően 12-211 hektár közötti méretű, nyáron a legnagyobb. A hímek territóriuma több nőstényével is átfedő. Bár éjszakai állat, a párzási időszakban nappal is láthatók. Mivel a megtermékenyült peték késleltetetten ágyazódnak be az anyaméhbe, az ellés nem következik be a következő tavasz előtt.

Tuti menü